Wizyta studyjna
W dniach 20-22 sierpnia 2014 r. odbyła się wizyta studyjna realizowana w ramach projektu współpracy „Warmińsko-Mazurskie Wsie Tematyczne”. Uczestnikami wizyty było 36 przedstawicieli trzech partnerskich Lokalnych Grup Działania: „Południowa Warmia”, „Warmiński Zakątek”, „Brama Mazurskiej Krainy”, którzy wzięli udział w wydarzeniu, aby móc zapoznać się z dobrymi praktykami wiejskiej przedsiębiorczości na terenie województwa podlaskiego, gdzie mieszkańcy z powodzeniem realizują koncepcje ożywienia gospodarczego wsi z wykorzystaniem produktów lokalnych. Pierwszy dzień wizyty na Podlasiu rozpoczęliśmy spotkaniem z prezesem Stowarzyszenia Producentów Sera Korycińskiego panem Marcinem Bielcem. Mięliśmy tu możliwość zapoznać się z etapami produkcji słynnego już sera korycińskiego zwiedzając zakład produkcji. Ser produkowany z korycińskiego mleka został nagrodzony Perłą w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", zarejestrowany jest również na krajowej oraz unijnej liście produktów tradycyjnych. Po przerwie obiadowej udaliśmy się do Kruszewa, aby spotkać się z Panem Kazimierzem Zagórskim, producentem Ogórka Herbowego. Pan Kazimierz wraz ze swoją żoną opowiedzieli o procesie przygotowywania tego wyjątkowego, nagrodzonego Perłą w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", ogórka kiszonego, zdradzając uczestnikom w czym tkwi tajemnica jego smaku.
Następnie udaliśmy się na kolację i nocleg do Korycin, gdzie swoją siedzibę ma wyjątkowe na krajową skalę przedsiębiorstwo „Ziołowy Zakątek”. Gospodarze posiadają największą w Polsce kolekcję roślin leczniczych i aromatycznych. Na 15 hektarach uprawianych jest ponad 700 gatunków roślin. Przy gospodarstwie funkcjonuje firma Dary Natury, produkująca mieszanki i herbatki, kawy, przyprawy, zaprawki do nalewek, zioła do kąpieli, surowce zielarskie, owoce suszone, ekologiczne nasiona na kiełki oraz oleje tłoczone na zimno. Chlubą Gospodarstwa jest Podlaski Ogród Ziołowy, który w czerwcu 2011 r. otrzymał oficjalnie status ogrodu botanicznego.
Następnego dnia po śniadaniu rozpoczęły się warsztaty ziołowe. Zaproszono nas do ogrodu botanicznego, gdzie mięliśmy okazję usłyszeć o właściwościach wielu gatunków ziół tam rosnących oraz zapoznać się z ich zastosowaniem. Bezpośrednio z ogrodu botanicznego udaliśmy się do firmy Dary Natury, by móc obserwować poszczególne etapy powstawania produktów tam wytwarzanych.
Popołudniowe warsztaty wymagały skorzystania z wiedzy zdobytej podczas lekcji w ogrodzie botanicznym. Każdy z uczestników mógł skomponować swoją herbatę owocowo ziołową a następnie stworzyć zapachową kompozycję z suszonych aromatycznych ziół. Niezwykle ciekawe i pouczające było spotkanie z panem Mirosławem Angielczykiem właścicielem przedsiębiorstwa „Ziołowy Zakątek” oraz firmy „ Dary Natury”. Niecodziennym napojem który mięliśmy okazję spróbować podczas wizyty w „ Ziołowym Zakątku” była... kawa z żołędzi. Jak powiedział pan Mirosław wykorzystywanie żołędzi ma na Podlasiu długą tradycję. Dawniej, kiedy z ze względów finansowych większość mieszkańców nie miała dostępu do prawdziwej kawy, robiono z nasion dębu smaczny napój, który ją imitował.
W ostatnim dniu wizyty studyjnej po wyjeździe z Korycin, udaliśmy się do Lewkowa- Podlaskiej Wioski Tematycznej prowadzonej przez lokalne Stowarzyszenie” Storczyk”. Podczas spotkania w Galerii im. Tamary Sołoniewicz pani Helena Rejent opowiedziała o etapach powstawania i tworzenia oferty wsi tematycznej. Po prelekcji pojechaliśmy do Lewkowa Starego, gdzie w gospodarstwie agroturystycznym pani Ireny Ignaciuk uczestniczyliśmy w warsztatach tkackich " Od owieczki do niteczki". Po wizycie u pani Ireny, pasjonatki tkactwa ręcznego i artystycznego udaliśmy się do małej miejscowości Bora Zdrój na kolejne warsztaty, tym razem rzemieślnicze. Przygotowano dla nas specjalna glinę dostosowaną jedynie do lepienie ręcznego. Pani prowadząca warsztaty przedstawiła nam różnice pomiędzy tą gliną, a taką którą toczy się na kole. Warsztaty rzemieślnicze były ostatnim punktem zaplanowanym w ramach wizyty studyjnej. Po obiedzie w lokalnym gospodarstwie agroturystycznym udaliśmy się w drogę powrotną.
Dzięki uczestnictwu w trzydniowej wizycie studyjnej mieliśmy okazję zapoznać się z ofertą wsi odwiedzanego obszaru, zostać zainspirowani do budowania produktów i usług na swoim terenie wykorzystując lokalne walory. Organizacja wizyty studyjnej przyczyniła się do podniesia się poziomu wiedzy uczestników , co w konsekwencji wpłynie na sprawniejsze wdrażanie koncepcji wsi tematycznych na obszarze objętym projektem współpracy.